Liczby calkowite
6latek: Cwiczenie nr 9
Uzasadnij ze liczba przeciwna do (x−y) jest (y−x)
Pamietaj ze nie ma jeszcze reguly otwierania nawiasow czy wyciagania znaku przed nawias ani
mnozenia przez (−1)
Od razu tez cwiczenie nr 10
Przyjmujac za znana operacje tylko odejmowanie zdefiniuj za jej pomoca dodawanie
Wskazowka .Zauwaz ze odejmowanie x−x jest operacja stala ,rowna 0
Dziekuje juz teraz
13 lut 23:05
Qulka:
9. liczby są przeciwne gdy a+b=0
zatem
x−y + y−x= x−x+y−y=0 czyli te liczby są przeciwne
10. to może tak : x+y = x−(−y)
13 lut 23:32
6latek: Mysle ze bedzie OK
13 lut 23:34