Liczby naturalne
6latek: Zadanie nr 17
Dzialania (w N) ▭ i O okreslamy nastepujaco
a▭b=max(a,b)
aOb= min(a,b)
a) sprawdz przemiennosc ▭ i O
b) sprawdz lacznosc obu tych dzialan
Zagadnienia trudne od c
c) Podaj algorytm szukania max (x1,x2,......xn)
d) Znajdz element neutralny dla ▭
e) Czym jest liczba 0 dla dzialania O
f) Sprawdz obie rozdzielnosci : ▭ wzgledem O i O wzgledem ▭
g) uzasadnij ze kazdy zbior liczb jest zamkniety ze wzgledu na wykonalnosc ▭ i O
Wytlumaczenia jak dla ucznia 1 klasy liceum prosze .
13 lut 22:55
Qulka:
a) a▭b= b▭a bo max(a,b)=max(b,a) b
aOb= bOa bomin(a,b)=min(b,a)
b) (a▭b)▭c= a▭(b▭c) bo max to max

(aOb)Oc= aO(bOc) bo min to min

naprawdę rozpisywać?
13 lut 23:10
Qulka: c)
Krok 1: Wczytaj liczby a, b, c, d.
Krok 2: Zmiennej m przypisz wartość a.
Krok 3: Jeśli b jest większe od m, wtedy zmiennej m przypisz wartość b.
Krok 4: Jeśli c jest większe od m, wtedy zmiennej m przypisz wartość c.
Krok 5: Jeśli d jest większe od m, wtedy zmiennej m przypisz wartość d.
Krok 6: Wypisz wartość m.
13 lut 23:13
6latek: Dobry wieczor
Qulka 
Kłaniam sie
A moge prosic?
13 lut 23:14
Maciess: Cześć, nie wieziałem że takie elementy algebry to juz w liceum sie pojawiają. Juz wiem że
marnowalem czas w technium

Z którymi podpunktami masz największy problem? Nie wiesz kompletnie o co chodzi od początku czy
tylko chcesz się upewnic? Bo troche pisania tu będzie.
13 lut 23:17
Maciess: a) Przemienność
Tutaj nie będe sie rozpisywał a▭b=max(a,b)=max(b,a)=b▭a
Nie ważne czy bierzesz min(1,2) czy min(2,1) wynik wciąż jest ten sam. Analogicznie dla
działania kółeczko.
13 lut 23:17
Qulka:
d) element neutralny dla ▭ w N to będzie 0 bo max(0,a) = a
e) min(a,0) = 0 więc to element absorbujący
13 lut 23:18
Qulka: takie elementy algebry miałam w 1kl. technikum.. zbiór Dróbka Szymański
13 lut 23:19
6latek: Bedac szczery to nie wiem od poczatku
13 lut 23:20
Maciess: | | ⎧ | a gdy a≥b | |
| g) a▭b=max(a,b)= | ⎩ | b w p.p. | Ale a∊N i b∊N.
|
13 lut 23:21
Qulka: b) (a▭b)▭c= a▭(b▭c) bo max(max(a,b);c) to max( a.max(b,c)) = max (a,b,c)
(aOb)Oc= aO(bOc) bo min(min(a,b);c) to min( a.max(b,c)) = min (a,b,c)
13 lut 23:22
Qulka: max(a,b) to po prostu większa z tych dwóch liczb więc nie ma znaczenia kolejność.. większa
jest większa
13 lut 23:23
6latek: Bardzo dziekuje i prosze o rozpisanie f)
Qulka akuratnie wynioslem ten zbior zadan
13 lut 23:29
6latek: Pozniej przy liczbach calkowitych jest powrot do tego zadania
13 lut 23:36
Qulka: f)
a▭(bOc) = (a▭b)O(a▭c) czyli czy max(a, min(b,c) = min( max(a,b) ; max(a,c) )
i na pierwszy rzut oka działa bo jak wstawiłam różne kombinacje 1,2,3 to było ok

aO(b▭c) = (aOb)▭(aOc) czyli czy min(a, max(b,c) = max( min(a,b) ; min(a,c) )
i na pierwszy rzut oka działa bo jak wstawiłam różne kombinacje 1,2,3 to było ok
13 lut 23:49
6latek: Duza rosnij za pomoc
Maciess rowniez dziekuje
Jeszcze te podzbiory zbioru N skonczone ze wzgledu na dodawanie i mnozenie do zrozumienia
13 lut 23:53
Qulka: nie tyle skończone co zamknięte czyli że wynik działania nie wychodzi poza zbiór
no i oczywistym jest że max(a,b) = a lub b więc nadal jest to jeden z elementów zbioru
tak samo min(a,b) = a lub b więc j.w.
14 lut 00:07
6latek: Dobranoc
Qulko
14 lut 00:37
Qulka: słusznie.. czas spać ..
14 lut 00:44