tangens
xxxx:
W czworokącie ABCD dane są długości boków
AB=8−√8 i AD=2 i DC=6 oraz kąty <BAD=135 stopni i <CDA=90 stopni
Oblicz tangens kąta BCD
13 lut 19:15
Eta:
tgγ =
√2+1
==========
2 sposób
ΔACB równoramienny γ= 67,5
o
| 1 | |
tg67,5o= ctg22,5o = |
| =√2+1 −−− można sobie wyprowadzić tę zależność |
| √2−1 | |
13 lut 20:46
Mila:

Rozwiązanie z rachunkami:
a=8−2
√2
1)
f*
√2=8−2
√2 /*
√2
2f=8
√2−4
f=4
√2−2
|EB|=4
√2−2+2=4
√2
2)
|EC|=6−f=6−4
√2+2=8−4
√2
3)
| |EB| | | 4√2 | | √2 | |
tgδ= |
| = |
| = |
| |
| |EC| | | 8−4√2 | | 2−√2 | |
=====================
13 lut 21:54