Dla jakiej wartości parametru m układ równań ma niezerowe rozwiązania? Znaleźć t
Meumann: Dla jakiej wartości parametru m układ równań ma niezerowe rozwiązania? Znaleźć te rozwiązania:
Układ:
(2−m)x + y + 2z = 0
2x + (1−m)y + 2z = 0
2x + y + (2−m)z = 0
Liczymy układ wyznacznik główny, wychodzi −m2(m−5), więc dla m ∊ R − {0, 5} układ ma jedno
rozwiązanie. Sprawdźmy to rozwiązanie metodą Cramera:
Wx = 0, Wy = 0, Wz = 0, więc rozwiązanie to x = 0, y = 0, z = 0. Rozwiązanie jest zerowe, więc
nie spełnia warunków zadania
Sprawdzamy teraz dla m = 0, wychodzi nam układ
2x + y + 2z = 0,
2x + y + 2z = 0,
2x + y + 2z = 0,
Nieskończona ilość rozwiązań zależnych od 2 parametrów
Dla m = −5
−3x + y + 2z = 0,
2x − 4y + 2z = 0,
2x + y − 4z = 0
Wychodzi: x = 0, y = 0, z = 0
Czy w takim razie układ ten ma niezerowe rozwiązania tylko dla m = 0? Nie wiem jak dokładnie
zinterpretować tą nieskończoną ilość pod kątem polecenia.
13 lut 17:27