matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi liczbowe - suma ciągu
qyexx:
Pierwszy wyraz a1 nieskończonego ciągu geometrycznego (an) jest równy
√
2
, natomiast suma pierwszych trzech jego wyrazów jest równa
7
4
√
2
. Szereg nieskończony a1+a2+a3+... jest zbieżny. Oblicz jego sumę.
13 lut 15:20
Filip:
a
1
=
√
2
7
√
2
a
1
+a
1
q+a
1
q
2
=
/ a
1
4
7
1+q+q
2
=
4
3
q
2
+q−
=0
4
1
(q+
)
2
−1=0
2
1
1
(q+
−1)(q+
+1)=0
2
2
1
q=−
2
1
2
S=
=
1
1+
2
3
13 lut 15:57
piotr:
q = 1/2
√
2
S =
= 2
√
2
1−1/2
13 lut 16:04
Jerzy:
15:57 , zły wzór na sumę S.
13 lut 16:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick