Przedziały funkcji z wartością e
Poko: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
A.) f(x) = (x2+1)ex
Wyliczyłem x2+2x+1
x1=−1. Jaki więc będzie przedział funkcji?
B.) f(x)=x √x−x2 W jaki sposób wyliczyć pierwiastek?
Z góry dzięki
13 lut 11:37
Jerzy:
Na razie to nic nie wyliczyłeś.Najpierw policz pochodną funkcji.
13 lut 11:40
Poko: No wyliczyłem tylko nie pisałem już tej pochodnej tutaj i podałem od razu wynik, spójrz.
f(x)'= 2xex+x2 ex +ex / ex
x2+2x+1
x1= −1
13 lut 11:46
Jerzy:
A na jakiej podstawie dzielisz przez ex ?
13 lut 12:14
Poko: Nie rozumiałem właśnie jak wyliczyć ten przykład e
x , znalazłem ten film na yt i tam było
wytłumaczone, że jak jest e do jakiejś potęgi to jest ono większe od zera i można dzielić.
https://www.youtube.com/watch?v=E7tHjxV8FIY&t=117s
I na tej podstawie podzieliłem e. W każdym razie sprawdziłem jeszcze specjalną aplikacją
Photomath i wynik jest dokładnie taki sam.
13 lut 12:29
Jerzy:
f’(x) = ex(x + 1)2 i teraz analizujesz znak pochodnej pamięając,że ex jest zawsze dodatnie.
13 lut 12:33
Qulka: żeby podzielić obustronnie musisz mieć dwie strony
więc to dzielenie możesz zrobić dopiero jak napiszesz ex•(...) = 0
albo lepiej nierówność ex•(...) ≥ 0 żeby wiedzieć jak to potem wpłynie na znak pochodnej
13 lut 14:03
Jerzy:
Pochodna zeruje się jedynie dla x = −1 ,ale nie zmienia znaku.Poza tym punktem jest
dodatnia,czyli funkcja jest stale rosnąca.
13 lut 14:27