matematykaszkolna.pl
Przedziały funkcji z wartością e Poko: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji A.) f(x) = (x2+1)ex Wyliczyłem x2+2x+1 x1=−1. Jaki więc będzie przedział funkcji? B.) f(x)=x x−x2 W jaki sposób wyliczyć pierwiastek? Z góry dzięki
13 lut 11:37
Jerzy: Na razie to nic nie wyliczyłeś.Najpierw policz pochodną funkcji.
13 lut 11:40
Poko: No wyliczyłem tylko nie pisałem już tej pochodnej tutaj i podałem od razu wynik, spójrz. f(x)'= 2xex+x2 ex +ex / ex x2+2x+1 x1= −1
13 lut 11:46
Jerzy: A na jakiej podstawie dzielisz przez ex ?
13 lut 12:14
Poko: Nie rozumiałem właśnie jak wyliczyć ten przykład ex , znalazłem ten film na yt i tam było wytłumaczone, że jak jest e do jakiejś potęgi to jest ono większe od zera i można dzielić. https://www.youtube.com/watch?v=E7tHjxV8FIY&t=117s I na tej podstawie podzieliłem e. W każdym razie sprawdziłem jeszcze specjalną aplikacją Photomath i wynik jest dokładnie taki sam.
13 lut 12:29
Jerzy: f’(x) = ex(x + 1)2 i teraz analizujesz znak pochodnej pamięając,że ex jest zawsze dodatnie.
13 lut 12:33
Qulka: żeby podzielić obustronnie musisz mieć dwie strony więc to dzielenie możesz zrobić dopiero jak napiszesz ex•(...) = 0 albo lepiej nierówność ex•(...) ≥ 0 żeby wiedzieć jak to potem wpłynie na znak pochodnej
13 lut 14:03
Jerzy: Pochodna zeruje się jedynie dla x = −1 ,ale nie zmienia znaku.Poza tym punktem jest dodatnia,czyli funkcja jest stale rosnąca.
13 lut 14:27