Styczna do krzywej
Schunirez: | | 3 | |
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= |
| .Wyznacz równanie stycznej do |
| | x4 + x2 −75 | |
| | 1 | |
wykresu funkcji f w punkcie P=(−3, |
| ) |
| | 5 | |
Xo=−3 ?
Dobrze to obliczyłem? Jak tak to wystarczy teraz to podstawić po wzór. Dopiero uczę się tego
13 lut 08:28
6latek: | | 3(4x3+2x | |
f'(x)=− |
| |
| | (x4+x2−75)2 | |
| | 12x3+6x | |
f'(x)= − |
| |
| | (x4+x2−75)2 | |
| | −324−18 | | −342 | | 38 | |
f'(−3)= − |
| =− |
| = |
| |
| | 225 | | 225 | | 25 | |
Ale to powinienes sam pokazac obliczenia
13 lut 10:42
piotr: styczna w x0
y − f(x0) = f'(x0)(x − x0)
y = (38 x)/25 + 119/25
13 lut 10:44
piotr: Answer:
25 y−38 x=119
Find the tangent line equation:
| | 3 | |
y(x)= |
| at x0 = −3 |
| | x4+x2−75 | |
Compute the derivative of y(x), which will be used to find the slope of the tangent line:
| | (3 (4 x3+2 x) | |
y'(x)=− |
| |
| | (x4+x2−75)2 | |
Compute the slope of the tangent line by substituting x
0 into y'(x):
m = y'(x
0)=38/25
Evaluate y(x
0) in order to find the y−value at the point of tangency:
y
0=y(x
0)=1/5
Write the equation of the tangent line in the form A x+B y=C:
Answer:
y=(38 (x+3))/25+1/5
25 y−38 x==119
}
13 lut 11:08
Schunirez: Zrobiłem obliczenia takie same jak @6latek, tylko chciałem się upewnić czy dobre wyniki wyszły
13 lut 11:20