matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Studencik:
Czy mógłby mi rozpisać ktoś taki przykład?
√
x
lnxdx
12 lut 23:14
Filip:
u=lnx
1
u'=
x
v'=
√
x
2
v=
x
3/2
3
2
2
1
=
x
3/2
lnx−
∫x
3/2
dx=...
3
3
x
12 lut 23:47