Równanie wielomianowe
qTarantin0: Rozwiąż równanie:
3x3+x2+x=2
Pomoże ktoś? Nie wiem od czego zacząć
12 lut 22:52
Mila:
3x
3+x
2+x−2=0
Szukamy pierwiastka wymiernego.
w(x)=3x
3+x
2+x−2
w(±1)≠0
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | | 12 | | 6 | |
W( |
| )=3* |
| + |
| + |
| −2= |
| + |
| −2=0 |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | |
dzielisz przez W(x) przez (x− |
| ), dostaniesz wielomian st.≤2 |
| | 3 | |
12 lut 23:08
qTarantin0: Dziękuję
12 lut 23:17
Eta:
3x3+x2+x−2=0
3x3−2x2+3x2−2x+3x−2=0
x2(3x−2)+x(3x−2)+(3x−2)=0
(3x−2)(x2+x+1)=0
x=2/3 i x2+x+1=0 , Δ<0
x=2/3
=====
12 lut 23:19
qTarantin0: Czy jest jakaś reguła jak się tak rozbija czy trzeba główkować?
12 lut 23:25
Eta:
Trzeba "główkować"
12 lut 23:28
qTarantin0: Okej, dzięki
12 lut 23:31
Filip:
| | 1 | | 3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
x2+x+1=(x+ |
| )2−j2 |
| =(x+ |
| −j |
| )(x+ |
| +j |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dokończ
13 lut 00:09
Eta:
W zbiorze ℛ
13 lut 00:54
XD: Albo w pierścieniu Z
2[X]. Równie mądre
13 lut 01:43
chichi:
Oczywiście, że nie trzeba główkować. Sposób @
Eta oczywiście dobry pod warunkiem, że wie
się co chce się uzyskać.. Jeżeli nie to korzystamy z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
wielomianu o współczynnikach całkowitych, czy to jest główkowanie? Według mnie − algorytm
13 lut 03:34
Mariusz:
3x
3+x
2+x−2=0
Tutaj dość ładnie będzie się liczyć sposobem przedstawionym w tym pdf
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3=x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| |
| | 9 | | 3 | | 27 | | 729 | |
| | 1 | | 8 | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )=x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| |
| | 9 | | 27 | | 9 | | 3 | | 3 | | 729 | |
| | 1 | | 8 | | 1 | | 511 | | 1 | | 1 | | 2 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )− |
| =x3+ |
| x2+ |
| x− |
| |
| | 9 | | 27 | | 9 | | 729 | | 3 | | 3 | | 3 | |
y=u+v
| | 8 | | 511 | |
(u+v)3+ |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 8 | | 511 | |
u3+3u2v+3uv2+v3+ |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 511 | | 8 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 729 | | 81 | |
| | 511 | | 512 | |
t2− |
| t− |
| =0 |
| | 729 | | 531441 | |
Dalsze liczenie zależy od tego czy znamy liczby zespolone
Gdybyśmy chcieli kontynuować z użyciem zespolonych to
tak dobieramy pierwiastki z u
3 oraz v
3 aby spełniony był następujący układ równań
a szczególnie to równanie
Jeżeli nie znamy zespolonych to bierzemy pierwiastki trzeciego stopnia z liczb u
3 oraz v
3
obliczamy jeden pierwiastek a następnie dzielimy wielomian przez dwumian x−x
1
Tutaj
x
2+x+1
3x
3+x
2+x−2 : (3x − 2)
−(3x
3−2x
2)
3x
2+x
−(3x
2 − 2x)
3x − 2
−(3x − 2)
0
3x
3+x
2+x−2 = (3x − 2)(x
2+x+1)
13 lut 09:37
Eta:
Omg

Ręce opadają
13 lut 12:07
Damian#UDM: Mariusz, klasa sama w sobie

Jestem pełen podziwu takiego porządnego ogarniania tego
sposobu, sam próbowałem to robić i to nie jest takie proste.
Szacuneczek!
13 lut 21:02
Mariusz:
Damian ten sposób opiera się głównie o wzory skróconego mnożenia
Wzory Vieta ułatwiają ułożenie równania kwadratowego no ale można je zastąpić podstawieniem
Równanie kwadratowe można rozwiązać korzystając z wzoru z wyróżnikiem
ale można też wykorzystując wzory skróconego mnożenia
Jeżeli równanie kwadratowe nie będzie miało pierwiastków rzeczywistych to w przypadku
gdy nie znamy liczb zespolonych będziemy musieli skorzystać z trygonometrii
i wiadomości o funkcjach aby zdefiniować sobie funkcję odwrotną do cosinusa
jeśli nie znamy funkcji cyklometrycznych
13 lut 21:30
Mariusz:
Widziałem prezentację w której twierdzili że Franciszek Viete
używał przekształcenia y
2+xy=a
aby rozwiązać równanie w postaci x
3+3ax=2b
ale ja wolę podstawienie y=u+v
Prezentację tę skonwertowałem do pdf
https://pdfhost.io/v/s9Ezc.ZYP_redniowiecze.pdf
13 lut 21:45