matematykaszkolna.pl
Założenie 6latek: Pytanie Mam rownanie trygonometryczne np 2cos2x+5cosx+2=0 Podstawiam zmienna pomocnicza cosx=t zapominam o zalozeniu co do t Rozwiazuje rownanie 2t2+5t+2=0 Δ=9 t1=−2−nie nalezy do zbioru rozwiazan t2= −0,5 wracam do podstawienia cosx=−0,5 i rozwiazuje tylko to rownanie elementarne czy nie zrobienie zalozenia co do t bedzie uwazane za powazny blad?
12 lut 21:36
==: Poważny błąd! cosx=t t∊<−1,1>
12 lut 21:43
Jerzy: Witaj emotka przy stosowaniu podstawienia zawsze trzeba zrobić załżenia co do podstawianej zmiennej.
12 lut 21:43
6latek: Rozumiem . Dziękuje za odpowiedzi .
12 lut 21:49
6latek: Witam Jerzy emotka Wiesz ogladalem matemaksa i on rozwiazywal rownanie trygonometryczne gdzie w wyjsciowym rownaniu mial tgx i takze nie zrobil zalozenia co do tangensa Potem doszedl do tego rownania i tez nie zrobil zalozenia . Wiesz ja bym sie nawet tego nie czepial az tak bardzo (ludzie mu zwracali na to uwage ) no ale skoro to powazny blad to bede sie staral nie zapominac
12 lut 21:56
Qulka: mam wrażenie że jak się dopisze że rozwiązuję metodą starożytnych to nie trzeba pisać założeń a tylko sprawdzić czy wyniki się zgadzają
13 lut 00:31