Założenie
6latek: Pytanie
Mam rownanie trygonometryczne np
2cos2x+5cosx+2=0
Podstawiam zmienna pomocnicza cosx=t
zapominam o zalozeniu co do t
Rozwiazuje rownanie
2t2+5t+2=0
Δ=9
t1=−2−nie nalezy do zbioru rozwiazan
t2= −0,5
wracam do podstawienia
cosx=−0,5 i rozwiazuje tylko to rownanie elementarne
czy nie zrobienie zalozenia co do t bedzie uwazane za powazny blad?
12 lut 21:36
==:
Poważny błąd!
cosx=t t∊<−1,1>
12 lut 21:43
Jerzy:
Witaj

przy stosowaniu podstawienia zawsze trzeba zrobić załżenia co do podstawianej
zmiennej.
12 lut 21:43
6latek: Rozumiem . Dziękuje za odpowiedzi .
12 lut 21:49
6latek: Witam
Jerzy 
Wiesz ogladalem matemaksa i on rozwiazywal rownanie trygonometryczne gdzie w wyjsciowym
rownaniu mial tgx i takze nie zrobil zalozenia co do tangensa
Potem doszedl do tego rownania i tez nie zrobil zalozenia .
Wiesz ja bym sie nawet tego nie czepial az tak bardzo (ludzie mu zwracali na to uwage ) no ale
skoro to powazny blad to bede sie staral nie zapominac
12 lut 21:56
Qulka: mam wrażenie że jak się dopisze że rozwiązuję metodą starożytnych to nie trzeba pisać założeń a
tylko sprawdzić czy wyniki się zgadzają
13 lut 00:31