liczby zespolone na płaszczyźnie
jaroszy: Jak wyznaczyć następujący zbiór?
Proszę o jakieś wskazówki.
| | 2 | |
Kombinowałem na różne sposoby, np rozpisałem to na −(1+ |
| ) ale stoję w miejscu |
| | ai−b−1 | |
12 lut 21:10
jaroszy: Powinno być jeszcze = 1, czyli
12 lut 21:12
jc: z* będzie oznaczać sprzężenie z.
| | 1+iz | | 1+iz | | 1+iz | | 1−iz* | |
2i= |
| − ( |
| )* = |
| − |
| |
| | 1−iz | | 1−iz | | 1−iz | | 1+iz* | |
2i(1−iz)(1+iz
*)=(1+iz)(1+iz
*)−(1−iz
*)(1−iz)
Po uproszczeniu
zz
*+iz−z−iz
*−z
*+1=0
lub inaczej
(z−1−i)(z−1−i)
*=1
czyli
|z−1−i|=1
Okrąg o promieniu 1 i środku w punkcie 1+i.
Należy wykluczyć punkt z=−i (choć ja bym zostawił).
12 lut 21:43
jaroszy: @jc
dzięki, a jak by wyglądało rozwiązanie, gdybyśmy wyłącznie przekształcali od początku ułamek
12 lut 22:21
12 lut 22:22
jaroszy: dobra, już mam
12 lut 22:34
jaroszy: @jc chyba tam gdzieś jest błąd rachunkowy? Mi wychodzi okrąg o środku 1−i
12 lut 23:33
Mila:
S=(1,−1)
13 lut 00:02