Określ liczbę rozwiązań równania
zmartwionyuczeń: Określ liczbę rozwiązań równania
w zależności od parametru m.
12 lut 18:27
zmartwionyuczeń: Moja próba:
5𝑥 + 25 = 𝑥𝑚 − 𝑚
2
5𝑥 − 𝑥𝑚 + 25 + 𝑚
2 = 0
𝑥(5 − 𝑚) + 25 + 𝑚
2 = 0
Niestety nie da się rozłożyć tego licznika wzorem skróconego mnożenia, więc wychodziłoby mi,
że:
brak rozw. gdy m = 5
1 rozw. gdy m ⊂ R \ {5}
a w odpowiedziach jest, że brak rozw. dla m = {5, 0, −5} i 1 rozw. dla m ⊂ R \ {5, 0, −5}
12 lut 18:33
6latek: zalozenie ze x≠m i x≠−5 musisz uwzglednic
12 lut 18:39
zmartwionyuczeń: Noooooo, ale mam podać wartość parametru m, a x to swoją drogą, czy źle rozumiem?
12 lut 18:49
Jerzy:
Dla m = 0, prawa strona jest równa 0, a lewa nigdy nie przyjmuje wartości 0.
Dla m = − 5 , dostajesz sprzeczność: 5 = −5
12 lut 19:00
Jerzy:
18:33, źle obliczone x
12 lut 19:04
6latek: ze wzoru na x wyszlo CI ze 0 rozwiazan gdy m=5
z zalozenia ze x≠m musisz policzyc dla jakiego m x=5 (zauwaz z edla m=0 bo wtedy
wiec m=0 tez odpada
x≠−5
policz dla jakiego m x=−5 i to tez wyrzuc z rozwiazan
12 lut 19:04
zmartwionyuczeń:

Już rozumiem, dziękuję

@Jerzy co jest nie tak?
Mam też podobne zadanie, gdzie pogubiłem się przy wartości bezwzględnej:
Rozwiąż równianie:
| x | | |x+1| | | 1 | |
| + |
| = − |
| |
| x2 − 9 | | x − 3 | | x +3 | |
...
| x + |x+1|(x+3) + (x − 3) | |
| = 0 |
| x2 − 9 | |
Mianownik nie może być równy 0, więc możemy go pominąć przy obliczaniu rozwiązania:
x + |x+1|(x+3) + (x − 3) = 0
2x − 3 + |x+1|(x+3) = 0
<rysunek z góry>
1) x ∊ (−
∞, −1)
spuszczamy wartość bezwzględną ze zmienionym znakiem
2) x ∊ <1, +
∞)
spuszczamy wartość bezwzględną bez zmiany znaku.
czy coś jest nie tak w moim rozumowaniu, bo wychodzą złe wyniki?
12 lut 19:15
Mila:
Zał.
x≠m i x≠−5
5𝑥 + 25 = 𝑥𝑚 − 𝑚
2⇔
5x−xm=−m
2−25
x(5−m)=−m
2−25
1) m≠5
2)
Sprawdzamy co się dzieje z parametrem m, gdy x=−5, musimy odrzucić taki parametr.
5*(−5)+25=−5m−m
2
m
2+5m=0
m(m+5)=0
m=0 lub m=−5 dla takich wartości parametru otrzymasz x=−5
odp.
m≠5 i m≠0 i m≠−5
12 lut 19:22
zmartwionyuczeń: Dziękuję Milu

Jak Ty coś wyłożysz, to chyba każdy zrozumie.
Co do mojego drugiego zadania, to już nieaktualne − po prostu źle przepisałem przykład.
12 lut 19:24
Jerzy:
19:15, rozpisz dla x ≥ −1 oraz x <1.
x ≠ 3 i x ≠ −3 ,to oczywiste.
12 lut 19:26