plis
klapy: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań ze względu na wartość
parametru. Gdy istnieje rozwiązanie, wyznacz je.
2 + m(1 – x) = 2|m + 3|∙x
12 lut 10:31
circle:
1) |m+3|=m+3 dla m≥−3
|m+3|=−m−3 dla m<−3
2 + m(1 – x) = 2|m + 3|∙x
2+m−mx=2|m+3|*x
2|m+3|*x+mx=2+m
x*(2*|m+3|+m)=2+m
1)
2|m+3|+m≠0
a) m≥−3
2(m+3)+m≠0
3m=−6
m≠−2
lub
m<−3
b) 2(−m−3)+m≠0
m≠−6
2) m≠−2 i m≠−6
a)
| | 2+m | | m+2 | |
x= |
| = |
| } |
| | 2m+6+m | | 3*(m+2 | |
lub
| | m+2 | | m+2 | |
b) x= |
| +m}= |
| dla m≠−6 i m<−3 |
| | 2*(−m−3 | | −m−6 | |
3) m=−2
wtedy mamy równanie : 2 + (−2)*(1 – x) = 2|−2 + 3|∙x
2−2+2x=2x
0=0 każda liczba x∊R jest rozwiązaniem dla m=−2
m=−6
wtedy :
2+(−6)*(1−x)=2*|−6+3|*x
2−6+6x=2*3x
−4=0 sprzeczność ⇔dla m=−6 brak rozwiązań
12 lut 16:29
Eta:
12 lut 21:48