.
Zapraszam do dyskusji.
Jeśli chciałby mnie ktoś nauczyć tutaj w programie szkicować wykresy to byłoby super
Bo
właśnie próbowałem i nic nie wychodzi, układ współrzędnych sobie lata gdzie chce i wykresy
funkcji również.
najpierw klikasz czarny kafelek układ.. potem na ekraniku raz to początek układu a potem
ciągniesz szare jak duże mają być kratki
porem w okienko wpisujesz wzór funkcji i klikasz na kafelek z obrazkiem funkcji w układzie
po drodze możesz zmienić kolorek
kwadrat też jest trapezem
chyba że K może być dalej to pomarańczowa da prawie trójkąt
Qulka bardzo dziękuję za pomoc
No i teraz pytanie jak zadanie rozwiązać
Gdyby to była styczna do wykresu funkcji w punkcie K=(1,1) to wtedy powstaje nam kwadrat o boku
długości 1 i polu równym 1 j2 .
Ale wydaje mi się, że nie o to chodzi
O takie coś
więc dla mnie pasuje
Twój pomarańczowy kwadrat tez jest rewelwcyjnie piękny..
tym bardziej, że zdaje sobie sprawę, ile to klikania by tu coś zamalować
No trudno, zdarza się każdemu
jc dziękuję, pomyślę nad tym
(0 − 7) PR matura próbna
Rozważamy wszystkie graniastosłupy prawidłowe sześciokątne o polu powierzchni całkowitej Pc =
432√3. Wyznacz długości krawędzi tego z rozważanych graniastosłupów, którego objętość jest
NAJMNIEJSZA, Oblicz tę najmniejszą objętość.
W czym jest problem? A no taki, że ciągle wychodzi mi ekstremum typu maximum i nie mam pojęcia
co z tym zrobić.
Moje obliczenia:
a ∊ (0, 12)
| 144√3−√3a2 | ||
H = | ||
| 2a |
| 9 | ||
V(a)= | (144a−a3) | |
| 4 |
| 9 | ||
V'(a)= | (144−3a2), a ∊ (0, 12) | |
| 4 |
| 27 | ||
V'(a)=0 ⇔ | (4√3−a)(4√3+a)=0 | |
| 4 |
Zobaczcie jaki ładny rysunek zrobiłem, jestem z siebie dumny
piękny obrazek ... masz tam klawisz z literką T i można wstawiać cyferki i literki na obrazku
Kochana jesteś! Wszystkiego dobrego w tym tygodniu
Tobie życzę