liczby zespolone rownanko
pomusz: równanie zespolone
z' − z sprzężone
|z−1| + z' = 3
|z| = sqrt(a
2 + b
2) ale |z−1|
11 lut 21:17
Pytający:
z = a + bi
z − 1 = (a − 1) + bi
|z − 1| = √(a − 1)2 + b2
11 lut 21:47
pomusz: dlaczego akurat od części rzeczywistej odejmujemy
11 lut 21:48
pomusz: |z| = |a+bi| =
√a2+b2
to nie byłoby
|z+1| = |a+bi+1| =
√a2+b2+12
11 lut 21:50
Mila:
z=x+iy. gdzie x,y ∊R
|x+iy−1|+x−iy=3
|(x−1)+iy|+x−iy=3⇔
(√(x−1)2+y2+x)−iy=3
y=0 bo prawa strona jest liczbą rzeczywistą
√(x−1)2+x=3
|x−1|+x=3
x=2
z=(2,0)
11 lut 21:51
pomusz: jakby było |z−i| to wtedy odjęlibyśmy 1 od b
11 lut 21:52
Mila:
z=x+iy. gdzie x,y ∊R
|z−i|=|x+iy−i|=|x+i*(y−1)|=√x2+(y−1)2
11 lut 21:56
pomusz: a, ok
11 lut 21:57
11 lut 21:58
Pytający:
Albo poczytaj, co
Mila prawi.
11 lut 22:00
pomusz: @Pytający:
nie no, ja jestem dość zaawansowany

tylko z jakiegoś powodu powiązałem to z obliczaniem
długości wektora w R
3a to po prostu dodawanie po współrzędnych!
dzięki i pozdrawiam
11 lut 22:00
Mila:
11 lut 22:05
Pytający:
pomusz, ten nadmiar matematyki zawsze można zrównoważyć odrobiną ortografii.

Pozdrawiam również!
11 lut 22:33