Oznaczenie w relacjach
Maciess: Mamy dane relacje R i S
D(SoR)=R−1(D*(R)∩D(S))
Nie spotkałem się z oznaczeniem D(relacja) i chyba coś słabo szukam, bo nie mogę znaleźć. D* z
też nie mam pojęcia.
I czy R−1 może być czyms innym niż relacją odwrotną? Chętnie przyjme jakieś wskazówki
interpretacje. To cudo z tego co sie orientuje pochodzi gdzieś z okolic UJ−tu, więc może
@chichi coś pomoże.
11 lut 20:18
ite:
A nie chodzi dziedzinę i przeciwdziedzinę relacji?
I o konwers relacji? (Oby mnie chichi znowu nie potępił za staroświeckie określenia : )
11 lut 20:37
Maciess: Konwers relacji to samo co odwrotna, tak? Może faktycznie to oznaczenie na dziedzine i
przeciwdziedzinę.
Tylko czy te działania po prawej stronie mają wtedy sens? Chodzi o to, że relacja odwrotna musi
działać na jakimś obciętym zbiorze?
11 lut 21:20
chichi:
@
ite Ci dobrze podpowiada. Z tym się spotkałem, ale raczej mówię relacja odwrotna
11 lut 21:24
chichi:
DR − dziedzina lewostronna relacji
DR* − dziedzina prawostronna relacji
11 lut 21:31
chichi:
D(R) − dziedzina lewostronna relacji
∪
D*(R) lub D(R) − dziedzina prawostronna relacji
dziedzina lewostronna − po prostu dziedzina
dziedzina prawostronna − przeciwdziedzina
11 lut 21:34
ite: A widzicie jakiś sens w tym zapisie z 20:18?
Po prawej stronie są pary, po lewej pojedyncze elementy tych par?
11 lut 21:53
ite: Maciess są jeszcze jakieś informacje o tych relacji S i R?
11 lut 21:56
Maciess: Wiemy tylko, że to relacje dwuargumentowe.
11 lut 22:01
ite: Składanie SoR jest zdefiniowane w jaki sposób? Najpierw relacja R ?
11 lut 22:04
Maciess: Bez żadnych udziwnień, jak zawsze. Najpierw R, potem S.
11 lut 22:19
11 lut 22:20
ite: R−1(jakiś zbiór)
czy ten zapis oznacza dziedzinę prawostronną obcięcia relacji do (jakiś zbiór)?
11 lut 22:44
Maciess: Podobnie jak ite, nie rozumiem do końca ostatniej operacji z 20:20. Jakbyś mógł napisać zdanie
komentarza do tego to chyba temat będzie wyczerpany.
11 lut 23:43
Pytający:
Nie wiem, nie znam się.

W zasadzie nie zastanawiając się zbytnio potraktowałem ten zapis jako obraz tegoż zbioru. Wtedy
przecież zachodzi podana równość.
I tak, ów "mój" obraz można nazwać dziedziną prawostronną obcięcia relacji do "Twojego"
"jakiegoś zbioru". Wychodzi na to samo.
11 lut 23:50
Pytający:
"Zdanie komentarza":
R ⊆ A x B
S ⊆ B x C
SoR = {(a, c) ∊ A x C: ∃
b∊B (R(a, b) ∧ S(b, c))}
D(SoR) = {a ∊ A: ∃
c∊C ((SoR)(a, c))}
D*(R) = {b ∊ B: ∃
a∊A R(a, b)}
D(S) = {b ∊ B: ∃
c∊C S(a, b)}
D*(R)∩D(S) = {b ∊ B: ∃
a∊A∃
c∊C (R(a, b) ∧ S(b, c))}
R
−1(D*(R)∩D(S)) = {a ∊ A: ∃
b∊B (R(a, b) ∧ b∊(D*(R)∩D(S)))}
Wyczerpuje temat czy nie?
12 lut 00:08
Pytający:
I rzecz jasna przez R−1(X) rozumiem przeciwobraz zbioru X dla tej relacji, nie obraz.
Wyżej jakoś uparłem się na ten obraz...
12 lut 00:15
Maciess: Właściwie to chodziło mi tylko o potwierdzenie, że moge sobie ten zapis interpretować w "myśl
obrazów". Nie chciałem cię zmuszać do aż tak szczegółowego komentarza

Ale i tak dziękuje
pięknie za dokładne wyjaśnienie. Może komus innemu też się kiedyś przyda.
12 lut 00:34
ite: Czyli symbol R−1 nie oznaczał relacji odwrotnej do R, ale przeciwobraz jakiegoś zbioru w tej
relacji.
Też dziękuję za wszystkie wyjaśnienia!
12 lut 10:40
Pytający:
Maciess, do niczego mnie przecież nie zmuszałeś.

I proszę bardzo!
Ite, dzięki Tobie przypomniałem sobie, czemuż wczoraj tak się uparłem na ten obraz...
pierwotnie zinterpretowałem to właśnie jako obraz relacji odwrotnej to R. Później zdaje się o
tym zapomniałem i coś mi nie pasowało, stąd poprawka na przeciwobraz. Koniec końców bez
różnicy czy R
−1(X) zinterpretujesz jako obraz zbioru X poprzez relację R
−1, czy jako
przeciwobraz zbioru X poprzez relację R. Wychodzi na to samo.

R ⊆ A x B
Obraz X ⊆ B poprzez R
−1:
R
−1(X) = {x ∊ X: ∃
a∊A (xR
−1a)}
Przeciwobraz X ⊆ B poprzez R:
R
−1(X) = {x ∊ X: ∃
a∊A (aRx)}
Jak już wyżej wspominałem, nie wiem, co faktycznie oznacza ten zapis.
12 lut 22:47