analityczna
mateosz:
W okrąg o: x2+y2−10x+4y+25=0 wpisano trójkąt równoramienny o ramionach AC=BC
Podstawa AB tego trójkąta zawiera się w prostej y= −x+1
Oblicz pole tgo trójkąta
11 lut 20:15
chichi:
k: y=−x+1
O: (x
2−10x+25)−
25+(y
2+4y+4)−
4+25=0
O: (x−5)2+(y+2)2=4
{(x−5)
2+(y+2)
2=4
{y=−x+1
(x−5)
2+(−x+3)
2=4 ⇒ x
2−8x+15=0 ⇒ (x−3)(x−5)=0 ⇒
(x=3 ⇒ y=−2) ∨ (x=5 ⇒ y=−4)
Niech
A=(3, −2) oraz
B=(5, −4), S
AB=(4, −3)
m⊥k ⇒ a
m=1
m: y=x+b, S
AB∊m ⇒ −3=4+b ⇒ b=−7
y=x−7
C: {(x−5)
2+(y+2)
2=4
{y=x−7
(x−5)
2+(x−5)
2=4 ⇒ |x−5|=
√2 ⇒
(x=5+√2 ⇒ y=√2−2) ∨ (x=5−√2 ⇒ y=−2−√2)
C1=(5+√2, √2−2) ∨ C2=(5−√2, −√2−2)
vec(AB)=[2, −2], vec(AC
1)=[2+
√2,
√2], vec(AC
2)=[2−
√2, −
√2]
| | 1 | |
PABC1= |
| *| [2√2−(−2)(2+√2)] |=2(√2+1) |
| | 2 | |
| | 1 | |
PABC2= |
| *| [−2√2−(−2)(2−√2)] |=2(√2−1) |
| | 2 | |
Nie chciało mi się myśleć więc poleciałem prostacko, poczekaj aż ktoś poda prostszy sposób
11 lut 21:03
Eta:

Rysunek poglądowy
S(5,−2) , R=2
Po rozwiazaniu układu równań okręgu i prostej p
A(3,−2) , B(5,−4) to |AB|=2c= 2
√2 ( ΔABS jest prostokątny i równoramienny)
c=
√2 więc i |SD|=
√2
P(ABC
1)=c*(R+c) = ...= 2(
√2+1)
=========================
P(ABC
2)= c( R−c)= ....= 2(
√2=1)
==========================
11 lut 21:15
Eta:
Poprawiam zapis
.... =2(√2−1)
===================
11 lut 21:18
chichi:
Super @
Eta 
dziś taki jakiś trudny dzień. Mózg nie pracuje, myśleć się nie chce,
ale i tak się dziwie, że nie machnąłem się w obliczeniach
11 lut 21:47