Dla jakiego parametru m
Artur299: Hej.
Dla jakich parametrów m, x będą należały do zbioru liczb rzeczywistych?
f(x)=√(m2+5m)x+3m
z góry dziękuję
11 lut 20:13
ite: Dziedziną tej funkcji będzie zbiór liczb rzeczywistych, jeśli wyrażenie pod pierwiastkiem
będzie przyjmować jedynie wartości nieujemne.
11 lut 20:31
Eta:
Df : (m2+5m)x+3m≥0 wykres funkcji ma być na osi OX lub nad osią OX
czyli funkcja musi być stała o wartościach ≥0
to m2+5m=0 i 3m≥0
m(m+5)=0
to m=0 lub m= −5 i m≥0
czyli
tylko dla m=0
11 lut 20:37
Eta:

a=0 i b= 3m≥0=6
11 lut 20:40
Eta:
Przepisała .....i ma z głowy
11 lut 20:57
11 lut 20:58