oblicz
Majka: log2 4 * log4 6 * log6 8 * log8 10 *...* log254 256
11 lut 16:40
Damian#UDM: log2256 = x
2x = 256
2x = 28
x = 8
11 lut 16:49
Majka: skąd wziąć to równanie z jakich własności
11 lut 17:05
Damian#UDM:
logab*logbc = logablogbc = logac
i z tego wzoru trzeba skorzystać kilkadziesiąt razy, ale jeśli zauważysz, że jak będziemy coraz
to dalej korzystać z tego wzoru to w końcu zostanie nam to co napisałem wyżej o 16:49.
wzór z tablic:
r*logac = logacr
9*log22 = log229
11 lut 17:32
Jerzy:
logab*logbc = logac
11 lut 17:33
Majka: okay dzięki bardzo
11 lut 17:34
Mila:
log
2 4 * log
4 6 * log
6 8 * log
8 10 *...* log
254( 256)=
| | log26 | | log28 | | log210 | | log2(256) | |
log24* |
| * |
| * |
| *.....* |
| = |
| | log24 | | log26 | | log28 | | log2(254) | |
=log
2(256) reszta uprości się.
11 lut 17:47