Całka nieoznaczona
Werka: Czy całka nieoznaczona z funkcji f(x)=cosx może wynosić −sinx−C?
Chodzi mi o ten minus przed C

Pozdrawiam!
11 lut 15:42
Jerzy:
Może, bo C to stała, ale stosuje się zapis: − sinx + C
11 lut 15:44
Werka: Tak, rozumiem że z definicji jest +C, pytanie mi się trafiło, czy prawdą jest również wersja z
−C
Dziękuję za odpowiedź Jerzy! Pozdrawiam
11 lut 15:48
pioper: nje morze.
11 lut 15:49
Jerzy:
Zauważ,że:
(− sinx + C)' = cosx
(− sinx − C )' = cosx
11 lut 15:49
Jerzy:
Upss ... ∫cosxdx = sinx + C
11 lut 15:51
pioper: marz racje, pozdrawjam
11 lut 15:51