na sztbko
Paulina : Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki, które są liczbami dodatnim
x2 + 4mx + m + 3 = 0
11 lut 15:15
Jerzy:
1) Δ > 0
2) x1 + x2 > 0
3) x1*x2 > 0
Warunki 2 i 3 , ze wzorów Viete'a
11 lut 15:17
Paulina : obliczyłem 1 delte i 2 i n9ie wiem co teraz mam robic
11 lut 15:20
Paulina : pierwsza wysła mi 16m2 − 4m − 12
druga wyszła 784
11 lut 15:20
piotr: Δ>0 ⇒ 16 m2−4 (3+m) >0
∧
x1x2>0 ⇒ c/a>0
∧
x1+x2>0 ⇒ −b/a>0
⇒
−3<m<−(3/4)
11 lut 15:21
piotr: c = 3+m
b = 4 m
a =1
11 lut 15:23
Paulina : i co dalej
11 lut 15:23
11 lut 15:25
piotr: 16 m2−4 (3+m) >0 ⇒ m<−(3/4) ∨ m>1
∧
c/a>0 ⇒ m>−3
∧
−b/a>0 ⇒ m<0
⇒
−3<m<−(3/4)
11 lut 15:30