Oprogramowanie
Ola: Iza wpłaciła do banku 8000zł na roczną lokatę. Po roku, po potrąceniu 19% podatku od odsetek
otrzymała 259,20zl odsetek. Jakie było oprocentowanie w tym banku w skali roku?
11 lut 14:53
ite:
1/ Jeżeli potrącono19% z całości odsetek, to ile procent stanowi pozostałe 259,20 zł?
2/ Teraz oblicz, ile wynosi 100% odsetek.
3/ Podziel otrzymaną pełną kwotę odsetek (wraz z podatkiem) przez wpłacone 8000 zł i poznasz
oprocentowanie.
11 lut 15:04
Ola: 0,19*259,20 zł = 49,25 zł
259,20 + 49,25= 308,45zl
8000/ 308,45 = 25,9%
Dobrze?
11 lut 15:10
Jerzy:
Nie. 259,20 , to 81% odsetek.
11 lut 15:16
ite:
Skoro potrącono19% z całości (czyli ze 100% odsetek), to Izie wypłacone zostało pozostałe 81%
czyli 259,20 zł.
Trzeba poprawić pierwsze mnożenie z 15:10.
11 lut 15:18
Eta:
8000*0,81p=259,2
p=4%
11 lut 15:18
Ola: 259,20−81%
X−100%
0,81x =259,20/:0,81
X=320 −całość odsetek
8000:320*100%= 25%
11 lut 15:21
ite: Najkrótszy sposób świata : ) 15:18,
Ale chyba łatwiej zrozumieć (i wytłumaczyć), co się dzieje w tym liczeniu w takich kawałkach,
jak o 15:04.
11 lut 15:24
ite: Ola Podziel otrzymaną pełną kwotę odsetek (wraz z podatkiem) przez wpłacone 8000 zł.
Ty dzielisz odwrotnie!
11 lut 15:26
Ola: No krok po kroku jednak łatwiej ogarnąć
11 lut 15:27
Ola: 320:8000*100%=4%
Faktycznie nawet na logikę 25% to bylby dziwny bank xd
Dziękuję bardzo
11 lut 15:29
ite: To by było 25*100%= 2500%,
banki nawet nie udają, że tak może być.
11 lut 15:36
Eta:
11 lut 15:37
Eta:
Ze wzoru :
8000(1+0,81p) = 8000+ 8000*0,81p
========= −−− odsetki po potrąceniu podatku 19%
zatem 8000*0,81p=259,20 ⇒p= 0,04
p=4%
11 lut 15:42