Zadania z przestrzeni R^3
Damian#UDM: Przestrzeń R
3
1. Dana jest baza przestrzeni R3:
[1, 1, 2]
[1, 1, 1]
[0, 1, 2]
Znaleźć współrzędne wektora [−2, −4, 1] w tej bazie.
2. Dana jest baza przestrzeni R
3:
[5, −1, −1]
[−2, 1, 1]
[2, −1, 0]
Znaleźć współrzędne wektora [0, −2, 3] w tej bazie.
3. Znaleźć takie x, aby wektory
A = [4, 5, −1]
B = [2, −1, −1]
C = [3, −5, x]
były liniowo
niezależne.
Proszę o pomoc

Jestem ciekawy jak wziąć się za takie zadania.
11 lut 14:01
ite: Nie wiem, czy zamiast przeczytania czyichś rozwiązań nie jest lepiej zacząć naukę od
podręcznika. Na pewno będzie dokładniej wytłumaczone.
Chyba że masz już przerobione podstawy i rozwiązujesz jakąś listę zadań.
Jako uzupełnienie polecam zestaw filmów Granta Sandersona, pozwala zobaczyć, o co chodzi w tym
liczeniu.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLZHQObOWTQDPD3MizzM2xVFitgF8hE_ab
11 lut 14:20
Tududu: Kolumny tworzą bazę, więc wystarczy rozwiązać układ równań w (1) oraz (2). Co do (3), to
wystarczy policzyć wyznacznik i musi być on różny od 0.
11 lut 14:40
Damian#UDM: No to 3. zadanie właśnie ogarnąłem z e−podręcznikiem AGH, a na resztę nie mam pomysłu, lecz
dziękuję za cenne rady, postaram się je wykorzystać i rozwiązać te zadania
11 lut 16:52
Tududu: Oznaczmy kolejne kolumny przez k1, k2, k3, a nasz wektor przez b. Wtedy wystarczy nam
znaleźć takie α, β, γ, że αk1 + βk2 + γk3 = b
Przekształcając to dostajemy układ równań. Innymi słowy szukasz takich współczynników przy tych
kolumnach, by kombinacja liniowa tych kolumn dała nam szukany wektor, w tym wypadku b
11 lut 17:45
Damian#UDM: Tududu dziękuję za poświęcony mi czas oraz cenne rady
11 lut 20:53