Oblicz
Tomasz:
Czy mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu

Mając dane sin(x)*cos(x) = a oraz π<x<5π/4, oblicz:
cos
6 (x) − sin
6 (x)
11 lut 13:09
Eta:
2sinx*cosx=2a ⇒ sin(2x)=2a i x∊ III ćw. to cos(2x) −−− ujemny
W=cos6(x)−sin6(x) = (cos2x−sin2x)3+3sin2x*cos2x(cos2x−sin2x)=
W= cos3(2x) +3a2*cos(2x)
W= cos(2x)(cos2(2x)+3a2)
======================
cos(2x)= − √1−sin2(2x)= −√1−4a2 i cos2(2x)=1−4a2
W=..............
podstaw i dokończ
11 lut 13:42
Filip:
11 lut 14:08
Eta:
Co? Pomyliłam się ?
11 lut 14:15
Eta:
@
Filip
Odpowiesz co oznacza Twój znak
11 lut 15:20
Eta:
Fakt

x∊(π,5π/4) IIIćw to 2x∊(2π; 2,5π) I ćw.
więc cos(2x) >0
cos(2x)=+
√1−4a2 i a∊<−1/2, 1/2>
11 lut 19:01
Eta:
Tomasz i tak nie jest zainteresowany zadaniem
11 lut 21:00
Filip:
Pozdrawiam
11 lut 21:11
Eta:
11 lut 21:16
Tomasz: Dziękuję bardzo !
12 lut 10:50