Zbadaj monotoniczność funkcji.
Jony: Zbadaj monotoniczność funkcji.
y=x4+4x3−18x2−108x+17
9 lut 15:26
6latek:

y'=4x
3+12x
2−36x−108
4x
3+12x
2−36x−108=0
To sobie policzysz sam
x=3 oraz
x=−3 podwojny
Wykres pochodnej i piszesz kiedy y'>0 funkcja rosnie i y'<0 funkcja maleje
9 lut 15:44
6latek: 4x3+12x2−36x−108=0 (podziel przez 4 obustronnie i masz juz lepiej do liczenia
x3+3x2−9x−27=0
9 lut 15:47
Jony: właśnie z tym x3+3x2−9x−27=0 nie wiem co za bardzo zrobić
9 lut 16:35
Filip:
x3+3x2−9x−27=0
x2(x+3)−9(x+3)=0
(x+3)(x2−9)=0
(x+3)(x−3)(x+3)=0
(x+3)2(x−3)=0
9 lut 16:41
Jony: dziękuję bardzo
9 lut 17:15