Geometria analityczna-kilka zadań
Byczqu: Zad 1
Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych y = −3m + 2x − 2 + 3a oraz
m + x + 2y −11 − a = 0 należy do prostej o równaniu 3x − 2y −11 = 0 ?
Podaj najmniejsze możliwe m.
Dane:
a = 5
Zad 2
a)
Punkty A = (1, −3), B = (5, 0) i C = (6, 3) są trzema kolejnymi wierzchołkami równoległoboku
ABCD. Punkt S = (xs, ys) jest punktem przecięcia się przekątnych tego równoległoboku.
Podaj xs.
b)
Oblicz |BD|
Zad 3
a)
Punkty A = (3p² + 6p + 4, 3 − m) oraz A = (p + 2, 2m−1) są symetryczne względem osi Ox.
Podaj m.
b)
Podaj największe możliwe p.
9 lut 14:37
6latek:

Zadanie nr 2 .
Zrobic rysunek i wiedzac ze przekatne w rownolegloboku sie polowia praktycznie zadanie
rozwiazane
Zadanie nr 3
Skoro maja byc symetryczne (rysunek do latwiejszego zrozumienia zrobic i narysowac sobie
przykladowe punkty)
Z rysunku widac ze wspolrzedne x
owe punktu pozostaja takie same
Natomiast wspolrzedne y
owe zmnieniaja sie na przeciwne
A=(3p
2+6p+4), 3−m)
A
1=(p+2,2m−1)
a)musi byc
3−m=−(2m−1)
3−m=1−2m
wylicz m
b) 3p
2+6p+4=p+2
wylicz stad p
9 lut 15:03
6latek: Zadanie nr 1
Punkt nalezy do prostej jesli spelnia jej rownanie
9 lut 15:05