Zadanie tekstowe z niewiadomymi
Damian#UDM: 35. (0−4)
Zadanie z arkusza specjalnego na rok 2021.
Paweł miał przeczytać lekturę liczącą 480 stron. Zaplanował, że każdego dnia będzie czytał taką
samą liczbę stron. Przez 8 dni czytał wyznaczoną dzienną liczbę stron, a następnie zwiększył
dzienną liczbę stron o 5. Okazało się, że skończył czytać lekturę o 6 dni wcześniej, niż
planował. Oblicz, w ciągu ilu dni Paweł przeczytał lekturę.
Moje błędne myślenie:
x − liczba stron czytanych dziennie
y − liczba dni poświęcona na przeczytanie książki
xy=480
8x+(x+5)(y−6)=480
Teraz wydaję mi się, że może tak będzie ok:
xy=480
(8x+(x+5))(y−6)=480
Spróbuję, a zadanie zostawiam dla osób ciekawych matematyki jak ja

Zapraszam do wspólnego rozwiązywania zadań

Pozdrawiam
9 lut 14:26
ite: U mnie wynik 32 dni planowane, faktycznego czytania 26.
9 lut 14:52
ite: I równania inne : )
9 lut 14:53
Damian#UDM: Czyli moje myślenie nadal błędne, niedobrze
9 lut 15:04
ite: Ale już CKE nie ma nad nami władzy, to można robić błędy.
9 lut 15:13
Mariusz:
A czyli to jest dla tych z nauczania specjalnego ?
xy=480
8x+(x+5)(y−6)=480
Ten układ byłby ok gdybyś w tym drugim składniku tego drugiego równania
uwzględnił że te osiem dni już spędził na czytaniu
Wtedy z układu równań wyjdzie
x − zaplanowana liczba stron do przeczytania dziennie
y− zaplanowana liczba dni przeznaczonych na przeczytanie książki
9 lut 15:48
Damian#UDM: No to jest matura specjalnie zrobiona na rok 2021 ponieważ MEiN zmniejszył zakres materiału na
ten rok do matury i w tym roku jest 28. zadań zamkniętych oraz 7 zadań otwartych
9 lut 15:52
Qulka: czyli zamiast ostrosłupa wracają do zadań z treścią
9 lut 20:03
Qulka:
xy=480
8x+(x+5)(y−6−8)=480
9 lut 20:09
Damian#UDM: minus 8 dni, czemu na to nie wpadłem... Czasami to naprawdę czuję się jak totalny bezmózg

Dziękuję wam. Fajnie byłoby kiedyś spotkać was wszystkich na jakimś wspólnym zjeździe.
Pozdrawiam was
9 lut 23:08
Damian#UDM: ite jeśli miałeś inny sposób rozwiązania to proszę przedstaw go nam, jestem ciekawy jak
można to inaczej zrobić
9 lut 23:11
Qulka: zazwyczaj te zadania są przy okazji równań wymiernych ... ale tak nie lubię ułamków że nawet
nie umiem poprzewracać (zwłaszcza o tej porze) i polecam to rozwiązywać jako kwadratowe
10 lut 00:14
Damian#UDM: Qulka no ja tak samo, daleko mi do ułamków, robię wszystko, żeby jak najszybciej zniknęły

A równania kwadratowe super są, dziękuję Tobie za pomoc
10 lut 00:20
ite: Liczyłam dokładnie tak jak Qulka🔵 o 20:09.
10 lut 10:23
Damian#UDM: Okej, dziękuję
ite za informację. Pozdrawiam ciepło
10 lut 13:36