Geometria analityczna
Alex11: Zad 1a)
Wyznacz równania prostych, które przechodzą przez punkt A = (6, 2) i są równo oddalone od
punktów B = (3, −1) oraz C = (7, −1). Wyznaczone równania zapisz w postaci kierunkowej y = ax
+ b .
Podaj współczynnik a tej prostej, która ma oba współczynniki całkowite.
b)
Podaj współczynnik b tej prostej, która ma oba współczynniki całkowite.
c)
Podaj współczynnik b tej prostej, która nie ma obu współczynników całkowitych
Zad 2
a)
Trapez ma wierzchołki: A = (7, −4), B = (7, 1), C = (4, 2) i D = (−11, 2). Wyznacz równanie
prostej y = ax + b zawierającej najdłuższy bok tego trapezu.
Podaj a.
b)
Podaj b.
c)
Wyznacz odległość podstaw tego trapezu.
9 lut 14:04
piotr:
9 lut 14:12
piotr: 1)
prosta musi przechodzić przez środek odcinka BC
9 lut 14:13