.
Kaj: Wyznacz wartości x wiedząc że podane liczby x−4, 3, x+4 są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego.
9 lut 13:46
Filip:
x=±5
9 lut 13:50
9 lut 13:50
Kaj: Piotr : a te działanie na krzyż wykonać?
9 lut 13:55
piotr: tak, na krzyż, bo założeniem jest x+4≠0
9 lut 14:01
Kaj: Czyli x2=9. Z tego równania bo go nie rozumiem :.(
9 lut 14:17
6latek: Wlasnosc ciagu geometrycznego dla 3 kolejnych wyrazow
an−1,an.an+1 zachodzi
an=√an−1*an+1 stad
an2=an−1*an+1
W tym zadaniu
an−1=x−4
an=3
an+1=x+4
32=(x−4)(x+4)
9=x2−16 odwracamy
x2−16=9
x2=25 stad x=5 lub x=−5
9 lut 15:56