.
Olivka: Między 2 i 486 wstaw cztery liczby tak aby powstał szesciowyrazowy ciąg geometryczny.
9 lut 13:44
Filip:
2 6 18 54 162 486
9 lut 13:48
piotr: hint:
q5 = 486/2
9 lut 14:04
Olivka: To które dobrze Filipa czy Piotra?
9 lut 14:18
Ktototo: Wypiszmy kolejne wyrazy ciągu
a1=2
a2=2*q
a3=2*q2
a4=2*q3
a5=2*q4
a6=2*q5= 486
stąd
q5=486/2
q5=243
q=3
Jeśli mamy q, mozemy policzyć wartości wyrazów ciągu
a1=2
a2=6
a3=18
a4=54
a5=162
a6=486
9 lut 15:09
6latek:
a
1=2
a
6=486
Masz miec taki ciag
2, a
2,a
3,a
4,a
5,486
a
2=a
1*q=2*3=6
a
3=a
2*q=policz
a
4=a
3*q=
a
5=a
4*q=
9 lut 15:17