dystrybuanta, wariacja, mediana zmiennej
EGZAMIN POMOCY: Zmienna losowa 𝑋 ma gęstość 𝑓 określoną wzorem
| | ⎧ | x/2, 𝑥∈(0,2) | |
| 𝑓(𝑥)= | ⎩ | 0, 𝑥∉(0,2) |
|
a) Wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej 𝑋. (2 pkt)
b) Ile wynosi wariancja zmiennej losowej 𝑌=5𝑋−1? (2 pkt)
c) Wyznaczyć medianę zmiennej losowej 𝑋. (1 pkt)
9 lut 13:18
Qulka:
0 x≤0
F(x)=x2/4 x∊(0,2)
1 x≥2
9 lut 13:39
EGZAMIN POMOCY: Można prosić o rozpisanie ?
9 lut 13:42
Qulka: niestety już był dzwonek i skończył mi się czas wolny

F(x) = ∫f(x)dx
9 lut 20:05
Mila:
b)
Y=5X−1
D
2(X)=E(X
2)−[E(x)]
2
| | x | | x2 | | x3 | | 8 | |
E(X)=−∞∫∞( x*f(x) )dx=0∫2x* |
| dx=0∫2 |
| dx=[ |
| ]02= |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | x | | x4 | |
E(X2)=−∞∫∞ x2*f(x) dx=0∫2(x2 * |
| ) dx=[ |
| ]02=2 |
| | 2 | | 8 | |
==================
| | 2 | | 50 | |
D2(Y)=D2(5X+1)=D2(5X)=52*D2(X)=25* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
10 lut 21:13