Matematyka
Micku: Zad.1 Doprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci.
a) (− 2y)(3x+y) − 2x(x − y)
b) 3x+9/3 − 2x − 9/4 / − kreska ułamkowa.
Zad. 2 W pewnej szkole w klasie 7a jest o 4 uczniów więcej niż w klasie 7 b liczącej x uczniów,
a w klasie 7 c o 20 % mniej uczniów niż w klasie 7 a. Zapisz w postaci wyrażenia
algebraicznego, ilu uczniów jest łącznie w tych trzech klasach. Wynik zapisz w najprostszej
postaco.
Zad3. Cenę nart obniżono po sezonie o 20%, a potem jeszcze o 25%. Ile procent łącznie obiżono
tę cenę?
9 lut 11:30
Jerzy:
2)
7a = x + 4
7b = x
7c = 0,8(x + 4)
S = x + 4 + x +0,8(x + 4) = 2x + 4 + 0,8x + 3,2 = 2,8x + 7,2
3) 0,8*0,75 = 0,6 = 60%
100% − 60% = 40% ( łacznie obniżono 40 % )
9 lut 12:13
Micku: Dziękuję Jerzy
9 lut 12:25