granica ciągu
krzyś: Oblicz granicę:
| | 2+4+6+...+2n | |
lim(n→do nieskończoności) |
| |
| | (5n2 − n)(1+2/3+2/6+...) | |
Czy mogę zrobić to tak?
9 lut 10:30
krzyś: przepraszam niechcący mi się wysłało, już dopisuję co mam
9 lut 10:30
krzyś: | n(2/n+4/n+6/n+...+2) | |
| |
| n(5n−1)(1+2/3+2/6+...) | |
(1+2/3+2/6+...) to szereg geometryczny i S=3
Nie wiem co dalej, jednak jestem niemalże pewny, że coś jest nie tak, a problem chyba jest w
sposobie przedstawienia licznika − najpierw muszę się chyba pozbyć tych trzech kropek, tylko
nie wiem jak to zrobić.
Proszę o pomoc!
9 lut 10:37
krzyś: chyba już wiem − muszę chyba zapisac go w postaci sumy wyrazów ciągu arytm.
9 lut 10:48
piotr: | | (2+2n)n/2 | | 1 | | 3 | |
limx−>∞ |
| = |
| = |
| |
| | (5n2−n)(1+(2/3)/(1−1/2)) | | 5(1+4/3) | | 35 | |
9 lut 10:48
Mariusz:
W liczniku suma ciągu arytmetycznego
Ten czynnik który wskazałeś nie będzie sumą nieskończonego ciągu geometrycznego
| | 2 | | 4 | |
chyba że zamiast |
| masz |
| |
| | 6 | | 9 | |
9 lut 10:50
Mariusz:
| | bn+1 | |
piotr no tak przy założeniu że iloraz |
| dla n≥1 |
| | bn | |
(czyli dla wszystkich wyrazów z pominięciem pierwszego)
będzie stały a brakuje jednego wyrazu aby to stwierdzić
9 lut 10:56
krzyś: tak, wkradł się błąd przy przepisywaniu − (1+2/3+4/9+...) − tak powinno być, przepraszam za
zamieszanie
9 lut 11:02
piotr: to będzie:
| | 1 | |
(1+2/3+4/9+...) = |
| =3 |
| | 1−2/3 | |
wtedy lim = 1/15
9 lut 13:12