Wyznacz
dewon: Wyznaczyć równanie parametryczne oraz równanie ogólne płaszczyzny π przechodzącej przez punkty
A(2,0,−1), B(−2,4,1), C(3,2,−1).
9 lut 10:13
Jerzy:
Wyznacz wektor normalny płaszczyzny , który jest iloczynem wektorowym wektorów [A,B] i [A,C]
9 lut 10:22
Mariusz:
Po tym jak wyznaczysz tę płaszczyznę sposobem zasugerowanym przez Jerzego
możesz sprawdzić co dostaniesz licząc wyznacznik poniższej macierzy
x y z 1
2 0 −1 1
−2 4 1 1
3 2 −1 1
9 lut 10:36
Mariusz: * równanie tej płaszczyzny
9 lut 10:36
Mila:
A(2,0,−1), B(−2,4,1), C(3,2,−1)
1) tradycyjnie −wg sugestii
Jerzego
AB
→=[−4,42], AC
→=[1,2,0]
n
→=[−4,42] x [1,2,0]=[−4,2,−12] || [2,−1,6]
π: 2(x−2)−y+6*(z+1)=0
π: 2x−y+6z+2=0
2) wg sugestii
Mariusza
−4x+2y−12z−4=0 /: (−2)
π: 2x−y+6z+2=0
Super
============
26 lut 17:42
Mila:
Iloczyn wektorowy można szybko obliczyć tak:
i j k
−4 4 2
1 2 0
i*(4*0−2*2)−j *(−4*0−2*1)+k*(−4*2−4*1)=−4i+2j−12k
n→=[−4,2,−12]
To pewnie wszyscy studenci wiedzą, ale... może komuś się przyda.
26 lut 17:52
Mariusz:
Jeśli chodzi o to równanie płaszczyzny z wyznacznikiem
to można by odpowiedzieć na pytanie
czy jest to przypadkowa zbieżność wyniku czy można tak liczyć
26 lut 18:18
26 lut 18:48