matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
gestosc
js:
gestosc zmiennej losowej jest dana wzorem f(x) = { ax
2
dla x∊(0,3) { 0 dla pozostalych ile wynosi wartosc parametru a?
8 lut 19:11
Qulka:
a=1/9
8 lut 20:50
js:
jak to zrobiles?
8 lut 21:33
xyz:
https://edu.pjwstk.edu.pl/wyklady/sad/scb/index38.html
w polowie strony jest podany przyklad... całka z tego tam wzoru = 1 (wg definicji) zatem 3 3 ∫ (ax
2
) dx = a*(1/3 x
3
) | = 9a − 0 = 9a 0 0 9a = 1 a = 1/9
8 lut 22:05