Jak rozwiązać zadanie z postacią Jordana i bazami?
Shizzer: Znaleźć macierz odwzorowania liniowego Λk w bazie kanonicznej oraz bazę,
w której ma ono postać Jordana.
Λ0(x,y,z)=(5x+8y+5z,−2x−4y−3z,2x+5y+4z)
Wyznaczyłem macierz odwzorowania Λ0 w bazie kanonicznej, wygląda ona tak:
[5, 8, 5]
M(Λ0, K
3, K
3) = [−2,−4,−3]
[2, 5, 4]
Czy teraz mam wyznaczyć jej postać Jordana? Mówiąc szczerze niezbyt rozumiem treść tego
zadania więc gdyby ktoś podał mi listę kroków, która doprowadziłaby mnie do
rozwiązania to byłbym bardzo wdzięczny.
8 lut 13:17
jc: Po prostu znajdź wartości i wektory własne. Ale wcześniej sprawdź, czy czegoś nie pomyliłeś.
Wynik nie będzie ładny.
Masz trzy różne wartości własne, a więc wektory własne utworzą bazę. Musisz tylko zapisać
macierz w tej bazie.
8 lut 14:11
jc: To po prostu będzie macierz diagonalna. Na przekątnej będą stały wartości własne.
Nic więcej.
8 lut 14:23
jc: Wektorów własnych nie musisz wyznaczać. Wystarczą wartości własne,
czyli pierwiastki wielomianu charakterystycznego.
8 lut 14:25
Shizzer: Skoro ta macierz odwzorowania liniowego jest diagonalizowalna to można ją zapisać w takiej
postaci:
Niech macierz odwzorowania liniowego będzie A. Wtedy:
A = P * D * P(−1)
Dlaczego pomijamy tutaj macierze przejścia, a skupiamy się tylko na macierzy D?
8 lut 14:32
jc: P to macierz zmiany bazy. Czasem się przydaje.
Raz wartości własne są ważniejsze, raz wektory własne, a innym razem jedno i drugie
tak samo ważne. Zależy od problemu.
W zadaniu należało znaleźć postać Jordana, więc wektory własne nie były potrzebne.
Macierzy
[1 3]
[0 1]
nie zdiagonalizujesz.
Odpowiednia macierz Jordana to
[1 1]
[0 1]
8 lut 19:03
Shizzer: Rozumiem. Bardzo dziękuję za pomoc
8 lut 20:07