Macierz przekształcenia w R3
Kuba2305: Witam! Potrzebuję małej pomocy w dość prostym zadaniu. Muszę zapisać macierz przekształcenia
liniowego i znaleźć jej wartości własne.
Niech L : R3 → R3 będzie dane macierzą
|2| |4| |0| |0| |7| |6|
L |0| = |0|, L |3| = |3|, L |0| = |1|
|4| |8| |0| |0| |5| |4|
Sam sposób liczenia wartości własnych jest dla mnie jasny, jednak nie jestem pewien czy
zapisałem dobrą macierz przekształcenia.
|4 0 6|
L = |0 3 1|
|8 0 4|
Gdyby ktoś zerknął i w razie czego skorygował mój błąd byłbym bardzo wdzięczny.
8 lut 12:38
Słoniątko: Miałeś coś powiedziane na temat jakie są bazy w obu tych przestrzeniach?
8 lut 12:59
Kuba2305: Nie, tylko znaleźć wartości własne tej macierzy
8 lut 13:08
Kuba2305: Chyba popełniłem błąd, muszę znaleźć wartości własne tego odwzorowania, nie macierzy
przekształcenia. W takim razie chyba zapisałem poprawną macierz?
8 lut 13:16