kąty
geo:
W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A ma miarę 60 stopni
Na bokach AC i AB wybrano odpowiednio punkty P i Q
takie,że CP=PQ=BQ
Wyznacz miarę kąta BCQ
8 lut 12:10
a@b:

1/ jak zwykle ..... rysunek zgodny z treścią zadania
2/ wybieram punkt D tak,że czworokąt CPQD jest rombem o boku długości c
wtedy ΔBDQ jest równoboczny o boku c
zaś punkt D jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie BCQ
o promieniu R=c
i mamy
| 1 | |
|∡BCQ|= |
| |∡BDQ| −−− jako wpisany i środkowy oparte na łuku BQ |
| 2 | |
to |∡BCQ|=30
o
==========
8 lut 15:47