Znaleźć rzut
Krzrantop: Znaleźć rzut w kierunku wektora v−>=(1,2,−1) punktu P=(2,4,1) na płaszczyznę π daną równaniem
2x−3y=5z−8=0
8 lut 11:02
Jerzy:
1) zapisz równanie prostej ( v − wektor kierunkowy) w postaci parametrycznej
2) znajdź punk przebicia prostej z płaszczyzną.
8 lut 12:12
Krzrantop: | | x−2 | | y−4 | | z−1 | |
1) |
| = |
| = |
| tak? |
| | 1 | | 2 | | −1 | |
2) można ciut jaśniej − z góry przepraszam
8 lut 12:17
Jerzy:
Nie tak. To jest postać kierunkowa.
Postać parametryczna:
x = 2 + 1*t
y = 4 + 2*t
z = 1 − 1*t
Teraz podstawiasz te zmienne do równania płaszczyzny i obliczasz t. Mając t znajdujesz
współrzędne szukanego rzutu
8 lut 12:21