.
Majka: Sprawdź czy ciąg jest.ciagiem geometrycznym an=2n+2
8 lut 10:43
Jerzy:
| | an+1 | |
Sprawdź, czy |
| ma wartość stałą. |
| | an | |
8 lut 10:45
Majka: To będzie 2n+2/an ?
8 lut 11:03
6latek: an+1= 2n+1+2= 2*2n+2 =2(2n+1)
an=2n+2
8 lut 11:06
6latek: Sprawdzilbym tez stosunek kilku poczatkowych wyrazow tego ciagu
8 lut 11:30
Jerzy:
Witaj

Nie ma takiej potrzeby.
| an+1 | | 2(2n+1) | |
| = |
| i widać ,że nie ma on stałej wartości. |
| an | | 2n+2 | |
8 lut 12:00
ICSP: a1 = 4
a2 = 6
a3 = 10
widać, że nie jest geometryczny.
8 lut 12:03
6latek: Witam
8 lut 13:25