Pole pod krzywą
Kraterek: Należy policzyć pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y=ln/x/ (przy okazji: jak wprowadzić moduł?)
y=0, x=−e2, x=−e
7 lut 19:50
Kraterek: Dalszy ciąg:
Obliczamy więc całkę w granicach od −e
2 do −e z ln(−x)
Należy policzyć całkę z logarytmu przez części i tu właśnie jednego nie rozumiem: kiedy liczymy
| | −1 | |
pochodną, to według mnie powinno to być |
| , a wszystkie kalkulatory internetowe pokazują |
| | x | |
Zgadza się to również z końcową odpowiedzią.
Przecież odnosimy się do x w module, a więc dlatego argumenty mogą być ujemne czyli to nie
kwestia dziedziny. Czy może tak?
7 lut 19:54
Mila:

1)
P=
−e2∫
eln(−x)dx=[x*(ln(−x)−1)]
−e2−e=
=−e*(ln(e)−1)−(−e
2(ln(e
2)−1))=−e*0+e
2*(2−1)=e
2
2)
Wygodniej byłoby liczyć pole obszaru symetrycznego względem OY
P=
e∫
e2ln(x)dx
7 lut 21:15
Kraterek: Mila, dziękuję bardzo
7 lut 21:30
Mila:
7 lut 21:37
Mila:
Oczywiście nie dałam znaku pochodnej

Powinno być:
| | 1 | | 1 | |
(ln(−x))'=( |
| )*(−1)= |
| |
| | −x | | x | |
| | 1 | | 2 | |
(ln(x2))'= |
| *(2x)= |
| |
| | x2 | | x | |
7 lut 22:11