newton
newton: Na ile sposobów można włożyć 13 kwiatków do 5 wazonów, jeśli w każdym wazonie może się znaleźć
dowolna liczba kwiatków (włącznie z zerem) oraz
a) wazony są różne, kwiatki są jednakowe,
b) wazony są jednakowe, kwiatki są jednakowe.
w a) wiem że będzie
nie wiem tylko czemu w mianowniku −1? podejrzewam ze przez pusty wazon ale dlaczego akurat tam
−1?
na b) nie mam w ogole sensownego pomyslu
7 lut 19:24
newton: w b wiem ze odpowiedz 58
7 lut 19:33
Mila:
b) Rozkład liczby 13 na składniki:
Wzór:
P(n,k)=P(n−1,k−1)+P(n−k,k)
P(13,1)+P(13,2)+P(13,3)+P(13,4)+P(13,5)
P(13,1)=1
| | 1 | |
P(13,4)=P(12,3)+P{13−4,4)=[ |
| *122)]+P(9,4)=12+6=18 |
| | 12 | |
P(13,5)=P(12,4)+P(13−5,5)=15+P(8,5)=15+3=18
========================================
1+6+14+18+18=57
Jeśli doliczysz , że nie wkładasz kwiatów do żadnego wazonu (bez sensu) to będzie 58.
7 lut 20:45
newton: jak to Ty to tak szybko policzylas? u nas sie rozpisywalo bardzo dlugo xd
7 lut 23:22
Mila:
Skorzystałam z gotowych wzorów:
P(n,1)=1
| | n | |
P(n,2)=[ |
| ] − cecha liczby |
| | 2 | |
zostało niewiele do liczenia wg wzoru: P(n,k)=P(n−1,k−1)+P(n−k,k)
8 lut 18:04
kerajs: | | n2 | |
Intryguje mnie wzorek P(n,3)=[ |
| ] którego (jak wielu, wielu innych) nie znam . |
| | 12 | |
Zastanawia mnie kiedy jest on poprawny, skoro na pierwszy rzut oka jest błędny dla n=3.
Przypuszczam że błędnym będzie także dla, przynajmniej niektórych, liczb n=3+6k.
Może masz lub pamiętasz źródło gdzie ten wzorek występuje?
15 lut 10:39
15 lut 11:19
kerajs:
Teraz wszystko wszystko jasne. Dziękuję.
15 lut 11:53
Mila:
Dziękuję bardzo
Pytającemu za sprostowanie

Dziękuję
kerajsowi za zgłębienie problemu i zasianie wątpliwości
16 lut 15:46
Pytający:
16 lut 22:47