Granice
Maja: Jak to jest z opuszczaniem wartości bezwzględnych przy granicach jednostronnych na przykład w
takim działaniu:
| | x2−3|x|+2 | |
lim x→2− |
| ? |
| | |x2+3x−10| | |
Ja nigdy nie wiem jak to działa
7 lut 18:02
Karol566: Gdy coś zmierza po minusach do jakiejś wartości to traktujesz x jako "trochę (bardzo, bardzo
niewiele) mniej niż ta wartość", tak samo po plusach "trochę więcej niż ta wartość"
Np. gdy x zmierza do 5 po minusach: |x−5|=−x+5 (bo jak od niepełnych 5 odejmiesz 5 będziesz
miał ujemną wartość, czyli po opuszczeniu modułu dajesz przeciwne wyrażenie.
|x−4,99| = x−4,99 (x traktujesz jako liczbę znacznie bliżej 5 niż pozostałe, ale dalej mniej
niż to 5)
W twoim zadaniu:
|x|=x (liczba minimalnie na lewo na osi od 2 jest dalej dodatnia)
|x2+3x−1|= −x2−3x+1 (Jak sobie narysujesz poglądowy wykres tej funkcji wiesz, że jest większa
od zera od nieskonczonosci do −5 i od 2 do plus nieskonczonosci) Masz wartość minimalnie
mniejszą od 2, bo zmierzach po minusach, więc wartość pod modułem traktujesz jako ujemną)
7 lut 18:13