Potęgowanie macierzy
Karol566: Jak udowodnić, że macierz A2*A−1=A?
Mnożenie nie jest przemienne więc nie możemy najpierw pomnożyć macierzy odwrotnych
7 lut 18:00
Adamm: A2 = A*A
7 lut 18:14
Qulka: A2=A•A
więc A2•A−1=A•A•A−1 =A•I=A
7 lut 18:15
Karol566: Czyli mamy A*A*A−1, ale czy pamiętając o nieprzemienności mnożenia możemy to traktować jak
A*(A*A−1)?
7 lut 18:16
Qulka: tak
7 lut 18:23
Karol566: A da się to jakoś wykazać, czy tak po prostu jest i się nie dowalą o brak uzasadnienia na
egzaminie?
7 lut 18:27
Qulka: tak jak rozpisałam
7 lut 18:30
Karol566: Oki, dziękuję bardzo
7 lut 18:36
Adamm: @Karol przesadzasz, w realnym świecie, nikogo takie detale nie obchodzą
7 lut 18:36
Karol566: Sesja daje się we znaki

Rzeczywiście to już chyba trochę paranoja z mojej strony
9 lut 15:43