Zmienna losowa 𝑋 ma gęstość prawdopodobieństwa 𝑓 określoną wzorem
HELPUNKU FAST: Zmienna losowa 𝑋 ma dystrybuantę 𝐹 określoną wzorem
| | ⎧ | 0 𝑥<−3 | |
| | ⎜ | 0,3 −3≤𝑥<0 | |
| 𝐹(𝑥)= | ⎨ | 0,8 0≤𝑥<3 |
|
| | ⎩ | 1 𝑥≥3 | |
a)
Jakie jest prawdopodobieństwo, że zmienna losowa 𝑋 przyjmie wartość 4?
b)
Wyznaczyć drugi moment zwykły zmiennej losowej 𝑋.
c)
Niech 𝑌=−𝑋2+𝑋−1.
Wyznaczyć wartość dystrybuanty zmiennej losowej 𝑌 w punkcie
równym wartości oczekiwanej zmiennej losowej 𝑋.
7 lut 17:10
Qulka:
a) P=0
b) m2=9•0,3+0•0,5+9•0,2=4,5
c) EX=−0,3 F(y)=1
7 lut 18:23
HELPUNKU FAST: Można prosić o rozwinięcie "a" i "c" bo nie wiem jak to rozpisać. Thank you from the mountain
7 lut 19:07
Ania23: Qulka da radę to ogarnąć
7 lut 19:51
Qulka: to jest dyskretny i ma tylko 3 przypadki −3, 0, 3 więc nie będzie 4
Ex=x•p = 0,3*(−3)+0,5•0+0,2•3 = −0,3
a Y to −13 , −1 , −7 więc dla −0,3 dystrybuanta już jest 1
7 lut 20:24