Zbieżność szeregu z kryterium porównawczego
Aisser: Zbieżność szeregu z kryterium porównawczego
Witam
3√n3+1−n
nie umiem wyliczyć , w odpowiedziach jest zbieżny
Proszę o pomoc
7 lut 16:27
ICSP: | | 1 | | 1 | |
an = |
| ≤ |
| |
| | 3√(n3 + 1)2 + 3√(n3 + 1)n3 + n2 | | n2 | |
7 lut 16:30
Aisser: Dzięki wielkie
7 lut 16:32
Aisser: Niestety dalej nie widzę jak działa to przekształcenie to jest z wzoru skróconego mnożenia do 3
?
Mógłbyś/Mogłabyś jakoś rozbić mi to na kawałki pls?
7 lut 16:43
Aisser: Już rozumiem jak na moje umiejętności rozumowania zbyt trudne ale genialne w prostocie
Dzięki wielkie jeszcze raz.
7 lut 16:50
ICSP: | | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + ab + b2 | |
Podstawiasz a =
3√n3 + 1 , b = n
Tyle.
7 lut 16:50