Z urny zawierającej 6 kul białych i 4 kule czarne losujemy 5 razy po dwie kule
PlzHulp: Z urny zawierającej 6 kul białych i 4 kule czarne losujemy 5 razy po dwie kule i po każdym
wylosowaniu dwóch kul zwracamy je urny. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej raz
otrzymamy parę kul różnych kolorów?
7 lut 13:39
Mila:
6B, 4C
1) Losowanie 2 kul w pojedynczej próbie.
p− prawd. wylosowania 2 kul o różnych kolorach
q− prawd. wylosowania 2 kul białych lub 2 kul czarnych
2) n=5− liczba prób
A− co najmniej raz otrzymamy parę kul różnych kolorów
A'− ani raz nie otrzymamy 2 kul o różnych kolorach
| | | | 7 | |
P(A')=P5(k=0)= | p0* q5=( |
| )5 |
| | | 15 | |
7 lut 16:31