indukcja
indukcja: stosujac indukcje matematyczna, pokaz ze:
| | n(n+1) | |
13 + 23 + ... + n3 = ( |
| )2 |
| | 2 | |
dla n = 1 spelnia sie
ale jak podstawiam n+1 to wychodza bardzo poplatane rachunki...
7 lut 13:19
ICSP: Z : ...
T: ...
D:
| | n2(n+1)2 | |
L = 13 + 23 + ... n3 + (n+1)3 = |
| + (n+1)3 = |
| | 4 | |
| | n2 | | n2 + 4n + 4 | | (n+1)(n+2) | |
= (n+1)2[ |
| + n+1] = (n+1)2[ |
| ] = ( |
| )2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
7 lut 13:22
Filip:
Co to za jakieś Z T D L?
7 lut 13:42
indukcja: zalozenie teza dowod pewnie, nadal nie rozumiem tylko jak zlikwidowala sie ta 3 potega?
7 lut 13:44
ICSP: Wyciąganie wspólnego czynnika przed nawias.
ab
2 + b
3 = b
2(a+b)
| | n2 | |
Podstaw b = n + 1 oraz a = |
| |
| | 4 | |
7 lut 13:47
indukcja: dzieki <3
7 lut 13:49