geometria analityczna
ikier: cześć mam problem z zadaniem: prosta k o równaniu 3x−2y+6=0 przecina oś OX w punkcie A i oś OY
w punkcie B wyznacz długość odcinka AB i równanie symetralnej odcinka AB Jak narazie to tylko
wyznaczyłem postać kierunkową a dalej nie wiem co zrobić
7 lut 10:28
6latek:

Rysunek zrobiony?
3x−2y+6=0
−2y=−3x−6
2y=3x+6
A=(2,0) B=(0,3)
Dlugosc odcinka liczysz ze wzoru ,albo z twierdzenia Pitagorasa tutaj
7 lut 10:35
ikier: mógłbyś wyjaśnić jak wyliczyć współrzędne A i B?
7 lut 10:39
6latek: Rownanie symetralnej
Jeden ze sposobow policzenia
1) wyznaczasz srodek odcinka AB (masz na to wzory
| | 2 | |
2) wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do AB m1= − |
| |
| | 3 | |
3) Piszesz rownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzacej prze srodek odcinka AB .
7 lut 10:40
6latek: Albo odczytujesz z rysunku albo
rownanie prostej
| | 3 | |
dla y=0 masz 0= |
| x+3 to x=−2 |
| | 2 | |
Przepraszam tam sie pomylilem oczywiscie A=(−2,0)
dla x=0
y=3
B=(0,3)
7 lut 10:44
ikier: Dobra, dzięki już rozumiem
7 lut 10:47
Qulka: do odczytywania z rysunku musisz dopisać ; używam metody kratowej

..i powinno być widać, że
liczyłeś kratki, więc trochę delikatnych kropek od liczenia na rysunku jest wskazane
7 lut 11:19