Zbiór rozwiązań
Ohio: Dla jakich wartości parametru a do zbioru rozwiązań nierówności x2 +(a+2)x−a<0, należą tylko
ujemne liczby?
7 lut 10:11
Jerzy:
Δ≥0
xw < 0
f(0) > 0
7 lut 10:20
Ohio: Dlaczego f(0) > 0 ?
7 lut 10:29
6latek: Witam
Jerzy 
A jesli zaloze takie warunki do zadania ?
Δ≥0
x
1<0
x
2<0 to bedzie ok?
7 lut 10:29
Jerzy:
Cześć Krzysztof

Tak,to też jest poprawne rozwiązanie.
7 lut 10:31
6latek: dziekuje
7 lut 10:35
a@b:

x∊(x
2, x
1)
to
Parametr "a" spełnia układ warunków:
1/ Δ>0
2/ x
1+x
2<0
3/ x
1*x
2≥0
4/ x
w<0
Odp: a∊(−4+2
√3, 0>
=================
7 lut 10:38
Jerzy:
Witaj
Eta 
4) założenie zbędne przy tym sposobie
1) możemy dopuścić jedno rozwiązanie
7 lut 10:44
a@b:
Hej
Jerzy 
Tak jest bezpieczniej ... i samo wyjdzie w "praniu"
7 lut 10:45
6latek: Dlaczego x1*x2≥0 skoro rozwiazania maja byc ujemne ?
Chodzi mi o to ze rowne 0
7 lut 11:04
Jerzy:
To pomyłka w warunkach 2) i 3)
7 lut 11:08
Jerzy:
Tzn, tylko w 3)
7 lut 11:09
6latek: Ok
7 lut 11:09
a@b:

x
1*x
2≥0
x
1=0 −− też może być
bo rozwiązanie nierówności <0 wykluczy zero
x∊(x
1, 0) −−− wszystkie ujemne
7 lut 12:41
Jerzy:
Nie zgadzam się z Tobą

x
1*x
2 ≥ 0 dopuszcza zerowy pierwiastek.
7 lut 12:54
ICSP: Nierówność jest ostra.
To, że 0 będzie pierwiastkiem w niczym nie przeszkadza.
7 lut 12:55
Jerzy:
− 1 + 0 < 0
− 1*0 = 0
i mamy nieujemy pierwiastek
7 lut 12:56
Jerzy:
@ICSP, przeczytaj uważnie treść zadania.
7 lut 12:57
ICSP: Rozwiąż nierówność :
x2 + x < 0
i następnie wskaż mi liczbę dodatnią bądź nie mającą znaku która należy do otrzymanego
przedziału.
7 lut 13:00
a@b:
dla a=0
x2+2x<0 x=0 v x= −2
x∊(−2,0) −− wszystkie ujemne
7 lut 15:44